Навчання і перевірка знань з охорони праці, електробезпеки

16-07-2019, 12:09 Новости
Електрика може становити серйозну небезпеку для людини, якщо не дотримуватися правил безпеки. В результаті ураження електричним струмом виникають порушення в діяльності серцево-судинної, нервової, дихальної систем. Дія електричного струму на людину також супроводжується опіками різного ступеня тяжкості. З огляду на повсюдне використання електрики у всіх сферах життя людини і усвідомлюючи його потенційну небезпеку, в тому числі як джерела виникнення пожеж, багато держав, в тому числі і Росія, розробляють і приймають Правила, які регламентують поводження з електроустановками. В першу чергу ці Правила стосуються охорони праці та безпеки співробітників компаній і виробництв. Детальнiше за посиланням budenergoatom.

У нашій статті ми розглянемо основні види обов'язкового навчання співробітників електробезпеки, а також способи їх організації, періодичність, можливості підвищення кваліфікації та проходження атестації.

Навчання і перевірка знань з охорони праці, електробезпеки

 



Хто повинен проходити навчання

Підставою для проведення навчання різних категорій працівників підприємств і організацій, є такі документи:

  1. Наказ Мінпраці № 328н від 24 липня 2013 року "Про затвердження Правил з охорони праці при експлуатації електроустановок»,
  2. Наказ Міненерго № 6 від 13 січня 2003 року "Про затвердження Правил з експлуатації електроустановок споживача».

Навчання необхідно всім співробітникам, чия робота пов'язана з обладнанням, що споживають електричний струм:

1) неелектротехнічний персонал - працівники, безпосередньо не пов'язані з електроустановками, але мають небезпеку ураження електричним струмом;
2) електротехнічний персонал - займається монтажем, налагодженням, технічним обслуговуванням, ремонтом електроустановок і управляє режимом їх роботи, підрозділяється на:

  • адміністративно-технічний,
  • оперативний,
  • оперативно-ремонтний,
  • ремонтний.

3) електротехнологічний персонал - співробітники, які обслуговують:

  • електротехнологічні установки (електрозварювання, електроліз, електротермія);
  • складне обладнання, при роботі якого потрібна постійна регулювання електроапаратури, електроприводів, ручних електричних машин, переносних і пересувних електроприймачів, переносного електроінструменту.

З урахуванням посадових обов'язків фахівці проходять певний вид навчання і після перевірки знань отримують необхідну для роботи групу допуску з електробезпеки.

Навчання і перевірка знань з охорони праці, електробезпеки

 




Присвоєння груп електробезпеки

Неелектротехнічний персонал проходить інструктаж з присвоєнням I групи електробезпеки. Електротехнічного та електротехнологічних персоналу потрібна більш серйозна підготовка і II-V група. Як правило, електротехнологічний персоналу, за винятком окремих професій (наприклад, електрозварник, йому повинна бути присвоєна III) досить мати II групу з електробезпеки.

Добавить

КОММЕНТАРИИ

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Fatal error: Call to a member function close() on string in /home/o/omsaananda/nfurman.com/public_html/index.php on line 388