Вибір твердосплавного металообробного інструменту

25-11-2019, 17:00 Актуально

Для свердління сталі, чавуну, кольорових металів потрібно правильно підібрати оснащення. Адже свердла, розраховані на роботу з м'якими матеріалами, не впораються з твердими або будуть схильні до надмірного зносу. Важливо враховувати конкретний інструмент і вид виконуваних робіт. Якого типу потрібно свердло по металу, як вибрати його під опрацьований матеріал і які ще нюанси потрібно врахувати - про все розповімо по порядку. Вiд ВПТ-Україна пропонуються ступінчасті свердла для обробки отворів під різьблення, які свердлять отвір і обробляють фаску.

Вибір твердосплавного металообробного інструменту

 



Хвостовик

Частина свердла, яка кріпиться в патроні дриля або дриля. Залежно від її форми свердла по металу встановлюються на інструменти з певним типом кріплення оснащення. Перерахуємо найпоширеніші.

  1. Циліндричний - найбільш поширений тип хвостовика. Свердло використовується в основному в патронах з ключовим кріпленням. Не володіє хорошою передачею крутного моменту, так як може прослизати в патроні, зате менше схильне заклинювання.
  2. Шестигранний - фіксується в трикулачні патроні або посадковому отворі на 1/4 дюйма. За рахунок жорсткого позиціонування всіх граней хвостовика в пазах забезпечується впевнене утримання і виключається прокручування свердла при обертанні.
  3. Конічний - має форму усіченого конуса, зазвичай використовується в свердлильних верстатах. Підбирається в утримувач по діаметру, довжині і особливостям будови. Про це можна дізнатися з маркування. Наприклад, КМ - це конус Морзе, поруч з літерним позначенням повинна стояти цифра від 0 до 7, яка визначає діаметр хвостовика. Для найкращого утримання в шпинделі у таких свердел на хвостовику може бути різьблення або лапки.

Вибираючи свердла по металу, які краще - циліндричні, конічні або шестигранні, однозначно сказати не можна. Кожне підбирається під тип кріплення конкретного інструменту або верстата - свердла не взаємозамінні. Повна сумісність з інструментом гарантує ефективність використання оснастки.

Матеріал виготовлення

Ріжучий інструмент без праці виконає отвір в металевій заготівлі, якщо його структура твердіше структури оброблюваного металу. У зв'язку з цим свердла виконують з різних матеріалів і піддають спеціальній обробці. Велика частина оснащення виготовляється зі швидкорізальної сталі, про що в маркуванні свідчить буква Р або HSS - у імпортних виробів. Додатковий вміст інших металів маркується окремо, наприклад, К6 говорить про зміст кобальту, М3 - молібдену. Це надає свердла міцність і дозволяє працювати з твердими матеріалами. Наприклад, при утриманні 5% кобальту ресурс ріжучого інструменту збільшується в 3 рази. Таким свердлом можна працювати з заготовками з легованої і нержавіючої сталей, що володіють межею міцності на розтягування до 1000 Н / кв.мм. При виборі свердла по металу важливо врахувати наявність захисного покриття, яке також надає виробу особливі експлуатаційні характеристики. Покриття нітридом титану (HSS-TiN) знижує нагрів робочої частини при роботі - таким оснащенням можна свердлити чавун, легированную і нелегованої сталі міцністю до 1100 Н / кв.мм. Ці свердла легко дізнатися по золотистого кольору.

Тришарове покриття титан, алюміній, нітрид (HSS-TiAlN) забезпечує ще більшу зносостійкість, а термін служби оснастки збільшується в 5 разів. Такі свердла менше схильні до зносу від тертя і зберігають свої якості навіть при нагріванні до 700 ° С. Підходять для тих же матеріалів, що і свердла, покриті нітридом титану. Ріжучий інструмент може також піддаватися спеціальній обробці. Парооксідірованние свердла служать для роботи з кольоровими металами, легованої і вуглецевої сталлю з міцністю до 800 Н / кв.мм. Їх можна впізнати по чорному кольору. Вироби, які пройшли роликовую прокатку і термічну обробку, мають невисоку стійкість, тому служать для роботи з м'якими сталями. Шліфовані свердла мають хорошу стійкість і невеликі радіальні биття, відмінно підходять для легованої і нелегованої сталі міцністю до 900 Н / кв.мм, а також чавуну. Найкращими характеристиками по твердості і зносостійкості мають твердосплавні ріжучі інструменти, здатні витримувати великі навантаження і нагрівання. Підходять для обробки жароміцних і нержавіючих сталей, а також сплавів титану.


Добавить

КОММЕНТАРИИ

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Fatal error: Call to a member function close() on string in /home/o/omsaananda/nfurman.com/public_html/index.php on line 388